Youtube Music ve Youtube Premium yani ünlü video platformu Youtube’un yeni servisleri müzik sektöründe şu ara en çok konuşulan yenilikler. Biz de bu servislerin detaylarını ve sektörde yaratacağı etkileri Youtube Direktörlerinden Waleed Diab’a sorduk.
Senelerdir hiç ücret ödemeden kullandığımız, kendi starlarını yaratan, milyarlarca kullanıcısı ve içeriği olan Youtube, yeni ücretli servisleri Youtube Premium ve Youtube Music’i Türkiye’de hizmete sundu. Merakla beklenen bu servisler hem çok büyük bir heyecan yarattı hem de soruları beraberinde getirdi. Biz de soruların cevaplarını kaynağından yani Youtube Direktörlerinden Waleed Diab’dan dinledik.
Henüz Avrupa’da bile bütün ülkelerde yokken Türkiye’de hizmete başlamanızın sebebi nedir?
Seçtiğimiz ülkelerin hem abonelik sistemine hazır olmasını hem de halihazırda müzik dinleyicilerinin Youtube kullanımında ileri olması kriterlerini göz önüne aldık. Türkiye, müzikle en çok ilgili olan ülkelerden biri. Bu nedenle Türkiye’deki lanmsanımızı geciktiremezdik. Şu an Türkiye dahil 63 ülkede hizmete başlamış durumdayız.
Aynı zamanda müzik üretiminin fazla olmasının da etkisi var mıdır?
Kesinlikle var. Zeynep Bastık bu konuda en iyi yeni örneklerden biri mesela. Youtube tamamen kullanıcı ve yaratıcı bazlı bir platform olduğu için hem müzisyenler hem de dinleyiciler için daha pratik. Demografik olarak baktığımızda bazı bölgelerin daha fazla müzik ürettiğini, daha fazla yeni sanatçı çıkarttiğını görüyoruz ve Türkiye de öyle. Asya örneğini verirsek K-Pop ve J-Pop inanılmaz noktalara geldi. Bu ülkeler müzik ihraç ediyorlar. Türkiye de artık içerik ihraç eden bir ülke. Biz de bu içerik üreticilerine sadece müzik ya da video servisi vermiyoruz aynı zamanda global bir platformda olma ve işlerini dünyadaki dinleyiciler ile paylaşma imkanı veriyoruz.
Yeni müzisyenler için dinleyiciler ile ve halihazırdaki komüniteleri ile daha iyi iletişim kurma açısından sunacağınız ayrıcalıklar var mı?
Şu anda sunduğumuz hizmetlerden biri, insan süpervizörlüğünde AI (Yapay zeka) ile üretilen playlistler. Biz her zaman insanın ve makinanın birlikte çalışmasından yanayız. Bu yüzden sadece birine teslim edilmiyor bu playlistler. Aynı zamanda bu playlistler hazırlanırken içinde mutlaka yeni sanatçıların olmasına dikkat ediyoruz. Üstünde çalıştığımız ikinci ayrıcalık ise Premier özelliği. Yeni bir şarkınız varsa bunu öne çıkarmak için özel bir online etkinlik yaratmak olarak özetleyebiliriz bu özelliği. Premier sadece Youtube Music ile sınırlı kalmayacak. Ancak tabii ki bunlarla sınırlı kalmayacak, içerik yaratıcılarının daha fazla insana ulaşmasını sağlayacak yeni özellikler üzerinde çalışıyoruz sürekli. Tüm bu özelliklerin ve üzerinde çalıştığımız diğer araçların hem evinde kendi üretimini yapanlar, hem henüz hiç tanınmayan müzisyenler hem de büyük plak şirketleri ile anlaşmalı müzisyenler için eşit şekilde açık olması en büyük ayrıcalığımız.
Balcony TV ya da Sofar gibi lokal müzisyenleri destekleyen müzik programlarının kanalları için özel programlarınız var mı?
Özel olarak bu programlar için bir çalışma yok ama ama genel anlamda müzik içerikli programlar da Youtube Music içinde mevcut.
Peki şimdiye kadar daha çok makyaj, moda, oyun gibi konularda içerik üretenlerin sayısı çok fazlayken bundan sonra müzik içerikleri artacak mı ya da diğer ülkelerde bu şekilde bir değişim gözlendi mi?
Halihazırda müzik çok güçlü bir içerik. Youtube’da reklamlar sayesinde müzik içeriği üretenlerin kazanç sağlaması da bir avantaj olduğu için bu içerikler artıyor. Ayrıca şimdi sadece reklamlardan değil aynı zamanda abonelikten de kazançları olacak.
Youtube Music online müzik dinleme alışkanlıklarının ve piyasanın değişimine yol açacak mı sizce?
Bence bu müzik sektörü için büyük bir gelişme. Daha fazla seçenek yaratmış olmamız bile ayrıcalık. Spotify harika işler yapıyor. Apple Music de öyle. Deezer, Soundcloud da var. Bizim de markete girmemiz kullanıcılara çok daha fazla seçenek imkanı veriyor. Bu da kalitenin de artmasını sağlıyor. Kullanıcılara faydası dışında müzik sektöründekiler için de faydaları var. Öncelikle daha çok kazanç demek daha fazla platform. 2000’lerin başında sadece Apple Music vardı. Tüm kazancın ve ayrıcalıkların tek bir platformda olmasının dezavantajları çoktu.
Peki büyük şirketler açısından olumsuz etkileri olabilir mi? Zaten bir kriz yaşıyorlar…
Bir açıdan evet, bu durum onlar açısından bir tehlike. Ama diğer yandan onlar için yeni yeteneklere ulaşmanın en iyi yolu. En büyük sıkıntıları yeni yetenek bulmak ve yaratmakken bu platformlar onlar için de önemli. Bunların yanında, daha sağlıklı çalışma şartları oluşmasını da sağlayacak çünkü artık sanatçıların kendi ürettikleri müzik hakkında daha fazla söz hakkına sahip olması mümkün. Biz büyük plak şirketleriyle ilişkimize çok önem veriyoruz. Onlarla anlaşma yapmaya gittiğimizde Youtube için özel olarak çalışmaları olduğunu görmek çok hoşumuza gidiyor. Bu nedenle daha çok olumlu etkiden bahsedebiliriz.
NEDİR?
Youtube’un sunduğu iki yeni ücretli servis Youtube Premium ve Youtube Music abonelikleri sayesinde videoları reklam kesintisi olmadan izleme, ekran kapalıyken ya da başka bir aplikasyon kullanırken izleme gibi özellikleri kullanabileceksiniz. Farklı abonelik paketlerini karşılaştırıp kendiniz için en uygun olanı seçmeniz gerekli.